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A patent application will sometimes be rejected in view of drawing objections. One type of
drawing objection is based on a claim reciting a particular feature (e.g., feature ‘x’) that is not
explicitly  shown  in  the  drawings.  For  instance,  an  Office  Action  might  object  to  drawings
under 37 C.F.R. §1.83(a) on the grounds that “the drawings must show every feature of the
invention specified in the claims and feature ‘x’ of the claims is not shown in the drawings.”
Question: Is this type of objection well-grounded and/or traversable? Maybe, maybe not.

35 U.S.C. §113 is the statute governing drawing requirements. The corresponding drawing
regulations are found in 37 CFR §1.81 and 37 CFR §1.83. Notably, the drawing requirements
found in 35 U.S.C. §113 and 37 CFR §1.81, which are very similar, appear to articulate a
standard that is much less onerous than the standard that is often imposed by the Patent
Office in  view of  37  CFR §1.83.  Here  are  the  key  passages  related to  the  different  drawing
standards for your own analysis:

35 U.S.C. §113

The applicant shall furnish a drawing where necessary for the understanding of the subject
matter sought to be patented…

37 CFR §1.81(a)

The applicant for a patent is required to furnish a drawing of the invention where necessary
for the understanding of the subject matter sought to be patented…

37 CFR §1.83(a)

The drawing in  a non provisional  application must  show every feature of  the invention
specified  in  the  claims.  However,  conventional  features  disclosed  in  the  description  and
claims, where their detailed illustration is not essential for a proper understanding of the
invention, should be illustrated in the drawing in the form of a graphical drawing symbol or a
labeled representation (e.g., a labeled rectangular box).
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The different drawing standards appear to provide some wiggle room for traversing examiner
rejections that are solely based on the more stringent standard of 37 CFR §1.83. Like many
rejections, the ability to traverse the rejection will likely depend on how critical the claimed
feature is to the claim and how well-known the feature is to one of ordinary skill and/or how
well the feature is described in the Specification.

Here is as example of some language a practitioner might consider incorporating into their
traversal of a drawing objection under 37 CFR §1.83, when appropriate:

Applicant respectfully traverses the objection to the drawings under 37 C.F.R. §1.83(a). In
particular,  Applicant  notes  that,  as  outlined  in  MPEP  608.02  Drawing  [R-07.2015],  the
statutory requirement for showing the claimed invention only requires that the “applicant
shall furnish a drawing where necessary for the understanding of the subject matter to be
patented…” (See 35 U.S.C. 113, See also 37 CFR §1.81(a), which states “[t]he applicant for a
patent  is  required  to  furnish  a  drawing  of  the  invention  where  necessary  for  the
understanding of the subject matter sought to be patented…”). In the pending application,
Applicant respectfully submits that an express illustration of feature ‘X’ is not necessary for
understanding by one of  ordinary skill  in the art  of  the subject matter to be patented.
Accordingly, withdrawal of this objection is respectfully requested.


